Rasens historia

Coton de Tulear är sedan 1971 en officiellt erkänd ras. Den härstammar från ön Madagaskar och har fått namnet efter hamnstaden Tulear. Cotonen är en mycket trevlig familjehund som också lämpar sig för både lydnad och agility, eftersom de är mycket läraktiga. Det är en härlig liten hund med mycket gå i och det är en mycket barnvänlig ras. Trots sin bomullslika långa päls fäller den väldigt lite hår.

Många allergiker tål denna ras. De hänger gärna med på långa skogspromenader, men det krävs inte. Rasen kallas även Bomullshund på grund av pälsen, ett annat smeknamn är krokodil-hunden som den fått genom att hjälpa getter på Madagaskar att passera floder, hunden drog till sig krokodilernas uppmärksamhet så att getterna kunde passera säkert över floden.

Allergi

Det finns ingen allergisäker ras. Men det finns dom som är mer allergivänliga, dit hör bland annat Cottarna. Cottarna har visat sig vara mer allergivänliga än många andra raser. Och många allergiker har inte några problem alls med dessa raser. Om du är känslig eller allergisk så tänk på att städa och tvätta ofta.

Pälsen

Pälsen är i huvudsak vit men vissa fläckar framförallt på öronen är tillåtna.
Många valpar föds delvis med beiga, bruna eller svarta fläckar, men de brukar blekna bort. Pälsen kräver regelbunden skötsel, man behöver gå igenom pälsen flera gånger i veckan för att det inte skall bli tovor. Använd kammar och borstar. Det är lagom att bada hunden var 10:e - 14:e dag. Innan ni badar hunden så gå igenom pälsen riktigt ordentligt annars är det sju resor värre efter badet. Föna hunden torr efteråt, se till att det inte blir för varmt för hunden.

När hunden är valp kammas den ett par gånger i veckan för att den skall vänja sig. Man måste vara bestämd för valpen har en egen vilja. Försök att lära den att ligga på rygg och bli borstad, det underlättar när man skall komma åt på svåråtkomliga ställen. När valpen är ungefär 6 -10 månader börjar den att byta valppälsen till vuxenpäls, då får man kamma dagligen för att pälsen inte skall tova sig. Pälsen skall klippas runt tassar och mellan tårna.

Hundens budord

- Jag lever i ungefär 15 år.
- Varje gång du lämnar mig, betyder sorg för mig.
- Ge mig tid att förstå vad du begär av mig. Gör mig lycklig, du är hela mitt liv.
- Var inte arg på mig för länge åt gången och lås inte in mig som straff.
- Du har ditt arbete, dina vänner, dina nöjen. Jag har bara dig.
- Tala med mig fastän jag inte förstår orden; jag blir glad bara över att höra din röst.
- Kom ihåg att jag aldrig kan glömma hur du är mot mig.
- Innan du slår mig, kom ihåg att mina tänder kan krossa din hand, men jag använder inte min styrka mot dig.
- När du blir irriterad på mig för att du har mycket att göra, så tänk på att jag kanske är sjuk, har ont i magen, är trött eller deppig.
- Ta hand om mig när jag blir gammal. Kom ihåg, du blir också gammal.
- Var hos mig när jag har det svårt, allt blir lättare bara jag har dig.